Hoe ziet de EMDR emotie-eten therapie er uit?
Emotioneel eten heeft het niks met motivatie of doorzettingsvermogen te maken. De uitdaging bij emotioneel eten is dat er onderliggende oorzaken zijn waardoor het eten tijdelijk een grote voldoening geeft. Deze voldoening is niet rationeel weg te redeneren, wij zijn meer afhankelijk van onze emoties dan je zou willen toegeven. Met de onderliggende oorzaken is EMDR een geweldige therapie om emotie eten de baas te worden en zo mogelijkheden te bieden.
Samen kijken we of er een patroon is te ontdekken wanneer eetbuien op komen zetten en welke emotie daarbij aan de basis ligt.
Op welke momenten en bij welke emotie voel jij de behoefte om wat te eten?
Vervolgens kijken we welke behoefte je werkelijk hebt en hoe je deze op een andere manier dan met eten in kunt vullen. Dan starten we met de EMDR therapie voor het behandelen van het emotie-eten.
De drang naar (teveel) eten wordt ontladen en verminderd door deze gerichte EMDR emotie-eten behandeling.
Hoe weet ik of ik een emotie-eter ben?
Het is soms lastig te achterhalen of je trek in eten hebt door een lichamelijke behoefte, of dat het emotie-gedreven is. Emotioneel eten herken je onder meer aan:
Je pakt vaak onbewust iets te eten
Je hebt niet echt honger
Je honger/trek voelt dwingend
Je honger/trek stopt niet als je genoeg hebt gegeten
Je voelt je rot na het eten
Een dieet helpt niet bij emotie-eten. Stoppen lukt alleen door de achterliggende emotie aan te pakken en te kijken hoe je op een andere wijze met die emotie om kunt gaan.
EMDR verslaving verslaafd aan eten therpie Den Haag EMDr emotie-eten eetbuien oorzaken behandeling therapie Monique Beulink